söndag 15 februari 2009

Då har det börjat då

Idag höll Pirate Bay och Piratbyrån presskonferens på Tekniska Muséet, och alla lär veta vid det här laget att rättegången börjar imorgon. Här finns ett schema upplagt.

Jag har kikat igenom den 1 300 sidor långa förundersökningen som innehåller hundratals skärmdumpar, kontoutdrag från grundarnas privata konton och företagskonton, återgivna mail mellan de olika personerna när det gäller ekonomiska förehavanden och en stor hög med protokoll från förhör med såväl vittnen som de tre grundarna.

Just nu verkar medierna vilja veta:

1) Kommer de att bli fällda eller friade?
2) Kommer det att spela någon roll om de blir fällda?

Jag är ganska övertygad om att de kommer att bli fällda i tingsrätten, och det kommer att vara den monetära situationen som kommer att ligga till grund för det, d.v.s. att det tycks finnas en del ganska kraftiga bevis för att man har tjänat en hel del pengar på verksamheten.

Om de blir fällda kommer dock Pirate Bay troligen att leva vidare i en annan form, kanske inte ens med dessa personer kvar. Det finns ett par alternativ till vad som kan hända: 1) Någon eller några andra tar över driften av sajt och trackers, i en helt annan del av världen. 2) Man går över till en helt annan teknisk plattform som är decentraliserad och inte kräver trackers.

Just nu pågår det en hel del utveckling när det gäller att skapa intelligenta BitTorrent-klienter som skulle innebära att det inte behövs någon tracker utan att man skulle kunna decentralisera nätverket i större utsträckning, liknande Gnutella eller Freenet. En fällande dom skulle dock kunna få en rejäl effekt på de andra BitTorrent-sajter som finns i Sverige, eftersom även dessa i ett slag skulle bli illegala verksamheter.

Pirate Bay är en stor aktör, men när det gäller antalet besökare till hemsidan är man inte den största sajten för torrenter. Mininova är rankad 84 på Alexa.com medan TPB är rankad 109. Men TPB’s trackers skulle mycket väl kunna vara de största noderna när det gäller BitTorrent-trafik i världen.

Tyvärr kommer vi återigen att hamna i detaljfrågor och ett idogt polariserande under de kommande veckorna, då också IPRED-förändringarna ska klubbas i Riksdagen. Som alltid saknar jag de större perspektiven, och det finns sällan tid att få in dessa i medierna när man blir intervjuad, hur mycket man än skulle vilja…

Det paradigmskifte vi befinner oss i handlar i stor utsträckning om problemet att upprätthålla exemplarframställningsrätten i den digitala världen, som ju i grunden alltid handlar om att skapa kopior, och konflikten mellan de som anser att kontrollen över framställning av exemplar även i fortsättningen ska tillhöra den som äger inspelningen.

Precis som det står i åtalspunkt 1 i den inlämnade stämningsansökan, d.v.s. den punkt som gäller Backyard Babies, Amy Diamond, Advance Patrol, Joakim Thåström och många fler artister: "Tillgängliggörandet och exemplarframställningen har inneburit ett intrång i den ensamrätt att göra inspelningen tillgänglig för allmänheten och ett intrång i den ensamrätt att framställa exemplar av inspelningen som tillkommit producenten av de fonogram på vilket inspelningen ursprungligen utgivits."

Jag anser det vara uppenbart att The Pirate Bay har begått medhjälp till intrång i den nuvarande upphovsrättslagstiftningen och är därför övertygad om att de kommer att få en fällande dom.

Problemet är inte det, problemet är att exemplarframställningsrätten och tillgängliggöranderätten inte går att upprätthålla när var och en av oss har världens största kopieringsmaskin på skrivbordet eller i knät. Eller som Chris Anderson uttryckt det vid något tillfälle: “Underskatta aldrig kraften hos miljoner människor som har fått nycklarna till fabriken.” Fabriken är idag inte centraliserad, den är decentraliserad och utspridd över hela världen. Kunden kommer inte in i slutet av värdekedjan för att köpa ett exemplar, kunden är den som både producerar och distribuerar kopiorna.

Ofta framhålls denna konflikt som en moralisk och etisk konflikt. Och till viss del är det det. Visst finns det de som inte tycker att man ska betala för musik och film, men många studier visar samtidigt att flertalet faktiskt vill betala. Frågan är bara HUR man betalar, och det är uppenbart att dagens Internetgenerationer inte är intresserade av att betala på det traditionella sättet. Som jag har sagt många gånger tidigare, det stora formatskiftet just nu verkar gå från försäljning av exemplar till intäkter för användning.

MEN, ur ett ännu större perspektiv, all musik och film som spelats in och alla böcker som någonsin skrivits KOMMER att finnas tillgängliga för oss, gratis eller närmast gratis inom 15-20 år. Detta är det riktigt stora paradigmskiftet. Celestial Jukebox kommer att existera.

Internet är det största demokratiserings- och decentraliseringsprojekt vi har sett i människans historia, och kommer på sikt inte bara att förändra affärsmodeller i underhållningsindustrierna utan hur såväl politik som ekonomi fundamentalt fungerar. Den rådande finanskrisen kan sägas vara lika mycket ett resultat av virtualiseringen och digitaliseringen som den rådande “underhållningskrisen”.

Så, jag hoppas verkligen att NÅGON i alla fall kommer att ta upp dessa lite större frågor under debatten de kommande veckorna och att vi kan diskutera hur ett bättre, mer rättvist och demokratiskt samhälle ska kunna bli resultatet av paradigmskiftet.

Inga kommentarer: