fredag 27 februari 2009

OneSwarm och Despotify

Ett litet förklaringsmail jag just skrev till några som ville veta mer om ovanstående:

OneSwarm finns här: http://oneswarm.cs.washington.edu. Bra förklaring finns här: http://nanok.tumblr.com/post/81658678/i-huvudet-p-tomas-isdal-bakom-one-swarm.

Jag har utvärderat programmet lite och tror att det har bra potential för en viss form av fildelning, dock tror jag inte på kort sikt att det kommer att nå jättestora massor. Det är ju inte anonymitetsbaserat på samma sätt som rena anonymiseringstjänster som Tor eller www.relakks.com, utan bygger på att man väljer vilka vänner man ska dela filer med. När man laddar ner t.ex. data med hjälp av en .torrent som kommer från Pirate Bay så är ju fortfarande IP-adressen synlig hos de andra klienterna i den “vanliga” svärmen, så funktionen är egentligen en overlay på befintlig BitTorrent-teknik, ungefär som Qtrax lägger ett lager ”ovanpå” Gnutella som gör det möjligt att skapa walled gardens. Jag kan tänka mig att releasegrupper och de som vill ha stark privacy i redan befintliga konstellationer kommer att börja använda OneSwarm, men inte den stora massan som ju bara vill ha tag på musik och film så enkelt som möjligt. Som sagt, det är ju inte en anonymiseringstjänst egentligen utan ger bara möjlighet att välja vilka ”kompisar” man ska dela med.

SpotSave och www.despotify.se handlar ju om att helt enkelt ladda ner musikfilerna från Spotify lokalt. Det var bara en tidsfråga innan det skulle ske, och det kommer att vara otroligt svårt att stoppa. Allt man kan spela upp på en dator går också att kopiera. Det är det som är styrkan med det digitala. Internet är historiens största kopieringsmaskin. Enda chansen att konkurrera med det är att göra Spotify så bra att användarna inte VILL ladda ner filerna, och jag tror att de har möjligheten att lyckas med det. Viktigast är dock att branschen inte blir vettskrämda av det här och drar undan sina kataloger.

2 kommentarer:

-NeverDie sa...

"www.despotify.se handlar ju om att helt enkelt ladda ner musikfilerna från Spotify lokalt."Felfelfel, despotify handlar om att öppna upp spotifys protokoll för vidareutveckling, t.ex. till andra plattformar än Windows och OSX.
För vem vill köra spotify genom wine?
Skulle du ha lust att köra ditt spotify genom vm?

A sa...

Självklart har du helt rätt. Såg själv mitt misstag för några veckor sen, bloggade lite för snabbt där, men trodde ingen skulle se det lilla felet. :)

Behovet av Despotify har ju dock minskat en del sen Spotify släppte libspotify (http://developer.spotify.com) vilket är en jätteintressant utveckling. Överhuvudtaget tror jag stenhårt på öppna API-er från musikbranschens håll.

Tänk dig t.ex. vilka konsertkalendrar man skulle kunna bygga på den information som finns i STIM's databaser.