måndag 16 februari 2009

Sunday Herald

Var med som hastigast i en liten artikel om pirateriet och Pirate Bay-rättegången i den skotska tidningen Sunday Herald. Självklart vinklat, som alltid…

Så här efter den första dagen kanske det passar med några kommentarer efter att lyssnat på det hela:

Den tekniska genomgången tycker jag var bra, alla bör ha en bra bild av vad det handlar om och hur BitTorrent fungerar. Ett par överraskningar fick jag dock, t.ex. när försvaret hävdade att det inte hade begåtts något huvudbrott eftersom de som laddade ner musiken och filmerna ju var de som har rättigheterna, d.v.s. exemplarframställningen genomfördes av de som har exemplarframställningsrätten. Roswalls svar var att det var “de andra” bevisföringen gällde, d.v.s. de andra användarna som seedade och leechade vid tillfället då man samlade in bevisen. Men med tanke på att man inte har identifierat huvudbrottet menar försvaret att det blir svårt att bevisa någon medhjälp till brott.

En annan överraskning var att försvaret drev frågan om att musik- och filmindustrin vill dra en “teknik” inför rätta, vilket jag inte anser är fallet. Om det hade varit teknologin i sig hade helt andra personer suttit i rättssalen. Det här åtalet handlar om huruvida de fyra personerna medvetet har hjälpt andra att bryta mot den nuvarande upphovsrättslagstiftningen.

Imorgon fortsätter det med filmerna och dataspelen. Jag sitter förresten i TV4 Nyhetsmorgon imorgon nån gång efter 07 och pratar om musikindustrins framtid.

Inga kommentarer: