måndag 29 september 2008

Mobilen om fem år

Rikta mobilkameran mot en restaurang, en affisch, en staty eller en människa och få direkt information från webben om objektet, endera i mobilen eller i googles. Nokia är redan på gång. Det fysiska och det virtuella smälter samman i sann Vernor Vinge-anda. Förhöjd verklighet. Augmented Reality.

Mobilen spelar in vad du gör under dagen, indexerar ljud och bild och du har den perfekta dagboken som du kan gå tillbaka till för att minnas vad som sades på mötet eller vad hon eller han egentligen hette, sökbart. Redan 1945 presenterades idén. Dagarna sparas online så du kan få tillgång till allt från vilken uppkopplad apparat som helst.

Googles kopplade till mobilen lägger ett informationslager ovanpå den fysiska verkligheten. Är du i en ny stad hjälper GPS-en dig att gå och det finns pilar och information "hängande" i synfältet. Enkin är på gång.


Enkin from Enkin on Vimeo.

Mobilen lär sig dina vanor och mikrobloggar åt dig. Istället för att du själv skriver in Facebook-statusen identifierar mobilen med hjälp av GPS vart du är och uppdaterar automatiskt utifrån de parametrar du angett.

Ständig tillgång till alla de tv-kanaler du idag kan nå med den vanliga tv-n, den mesta musiken som har gjorts, alla radiokanaler etc. Affärsmodellerna är huvudsakligen bundlade med abonnemang eller inköp av apparater, ungefär som Comes With Music eller TDC Play. Googles gör det mer intressant att se på tv eller film i mobilen.

Mobilen är ett mycket mer använt betalningsredskap. Om vi idag betalar tunnelbaneresan eller parkeringsbiljetten med mobilen betalar vi om fem år maten, möblerna, bensinen och greenfeen med mobilen.

Interaktionen med mobilen blir mer fysisk och intuitiv och bygger vidare på de nya interfacetrenderna. Fysiska knappar är borta och tangentbordet är virtuellt. Tänk Tom Cruise i Minority Report.

En svärm av mobiler kan filma ett event samtidigt och tjänster gör det möjligt att lägga ihop alla strömmarna till en broadcast. 50 mobiler på en konsert blir en högupplöst sändning som det går att interagera med, zooma in i realtid etc.

mobiler

Just can't wait...

Inga kommentarer: