lördag 25 augusti 2007

Motilonernas berg

Förra helgen var vi på marknad i Rosenfors och jag hittade några böcker, bl.a. "Motilonernas berg" av Lars Persson (1934-1981) från 1967 som jag köpte för hela 2 kronor. Motiloner kallas det indianfolk som lever uppe i bergen i norra Colombia på gränsen till Venezuela och Lars Persson besökte dem under 1960-talet i etnologiskt syfte. Det intressanta med det här folket är att de under århundradena som européerna härjade i Sydamerika lyckades hålla sig borta från att utrotas genom sin extremt tuffa krigskonst, Persson beskriver deras förmåga med pilbåge som att när den första pilen träffade målet lämnade den tredje pilen bågen. Ända fram till 1960-talet fortsatte motilonerna att leva i stammar med sina uråldriga traditioner långt uppe i byar i bergen, utan påverkan utifrån.

I boken beskriver han framför allt stammen Eroka och hur deras övertygelser och samhälle var uppbyggt. En av frågorna Persson ställer i den 40 år gamla boken är: "Måste nästa steg bli en avkulturiserad och degenererad slumtillvaro i någon halvciviliserad småstad?"

Medvetet har jag läst boken utan att ta reda på vad som egentligen hänt efter bokens publikation, men nu när jag börjar närma mig slutet har jag börjat leta lite. Det visar sig att en man med svenskt ursprung, Bruce Olsson, under ett antal år kristnade och missionerade för motilonerna på ett sätt som förändrade hela deras samhälle. Och tydligen var debatten ganska hård stundtals huruvida Olssons arbete var bra eller dåligt för dem. En svensk med estniskt ursprung, Andreas Küng (1945-2002), skrev boken Bruce, driven av kärlek eller, samt att Persson strax innan han dog skrev boken "Farväl till ett berg".

Vad hände egentligen med  motilonerna, eller "yukos" som de kallade sig själva? Hur lever de idag? Hur många är de? Har de flyttat från bergen och bor numera i städerna runt omkring?

Ojoj, det här börjar bli spännande...

1 kommentar:

Anonym sa...

Enligt Bruce var yukos inte samma som motiloniindianerna.