tisdag 4 september 2007

Utredning eller inredning?

Det här skulle kunna bli ett jättelångt inlägg, men så otroligt mycket har blivit sagt i frågan. Kanske av lite för många som överhuvudtaget inte läst utredningen.

Jag plöjde igenom den igår kväll. Kan tycka att stora delar av utredningen upprepar fakta lite för mycket, den långa genomgången av rådande upphovsrättslagstiftning kändes lite överdriven, den hade kunnat vara i alla fall 30 sidor kortare. Jag tycker också det var mycket synd att inte fler internationella forskningsresultat och idéer utvärderades utan att fokus lades på i första hand svenska undersökningar och projekt. Tycker dock att det var en rätt bra genomgång av hur det nya digitala distributionssystemet ser ut, mellanhänder, aggregatörer etc.

Sedan är det synd att en sån här utredning blir så begränsad. Frågan är mycket större än att den bara handlar om musik och film, den går egentligen inte att avgränsa på det sätt som Renfors har gjort, hela samhällets förändring och utveckling på grund av den informationsteknologiska (demokrati-teknologiska?) revolutionen måste tas med i beräkningarna.

Det är tråkigt att utredare, som trots allt har en del att säga till om, inte zoomar ut och försöker se den teknologiska utvecklingen ur ett längre perspektiv. Vi kan inte bara prata om IT om vi ska försöka förklara IT. Vi måste väva in massor med andra parallella utvecklingar för att kunna få en liten bild av vart vi är på väg.

Inga kommentarer: