söndag 7 december 2008

Knags

Jag har kommit på ett nytt ord, "knags". Eller nytt och nytt, det har ju lite olika betydelser på engelska redan, men jag har inte sett den här betydelsen. Det står för Knowledge Tags och är helt enkelt kunskapstaggar man använder sig av för att lätt få tag på och komma ihåg fakta och integrera det i sin kunskapsmassa.

Dagens knags:

- Svenskar, 36,7 kg griskött per år
- Climate Walks
- Bistånd, Sverige tvåa, Nederländerna först
- Luxemburg, 476 000 invånare, dödshjälp
- Peshawar, Pakistan, bomber
- Angela Merkel, Gordon Brown, Nicolas Sarkozy, Donald Tusk, Josa Luis Rodrigues Zapatero
- Rotavdraget, skattereduktion upp till 50 000, arbetskostnader, material
- OJ Simpson, 15 års fängelse
- Diamantrån Paris, 830 miljoner kr
- Pannloberna unikt människan, "den höga pannan"
- Reptilhjärnan, limbiska systemet, storhjärnan, lillhjärnan, cortex (neo)
- Synestesi, lukta på grönt
- Ögat 3D, naturligt, 2D inte
- Dominant öga tidigt, (höger)
- Färgblind/nedsatt, 0,5% kvinnor, 10% män
- Rött 0,2 sek reaktion, blått 0,6 sek
- Electrohype, Malmö
- Mamma Mia DVD, 250 000 SE, 1,7 milj. UK
- 700 journalister dödade sen -92, 70 WW1, 70 WW2
- 2000 kr / student / år marknadsföring, högskolor

Har många, många fler, men det får räcka för att exemplifiera. Det handlar alltså om personliga knags, en sorts individuella markörer som har betydelse för mig personligen och mitt minne/kunnande men kanske inte så mycket för andra (om de inte har läst samma textmassa och kan härleda till samma information).

Bakom varje sån här knag finns en artikel eller något annat som jag har läst eller tagit in som information. Det viktiga är att varje knag har en betydelse just för mig, den "öppnar upp" hela den kunskapsmassa som relaterar till taggen. Helst vill jag att det ska vara så transparent att taggen direkt härleder till artikeln (och kanske automatiskt till andra källor med en mashup) med möjligheten att ha stora mängder knags visualiserade som tag clouds i 3D.

Jag är inte riktigt på det klara med den fulla funktionaliteten i den applikation som ska hantera mina knags än, men jag börjar med att köpa domänen. :)

Jag ser det som att när jag t.ex. läser en tidning (både fysisk och digital) kan jag enkelt tagga artiklar eller textmassor och ge dem en label, en titel som jag sedan kan koppla tillbaka till (av typen som ovan). Om jag läser en fysisk tidning eller en bok kulle jag t.ex. vilja ha en "knagtriggare" tryckt på papperet (av typen som Aftonbladet har) som jag fotograferar, och sedan kommer det upp en "knagruta" i min mobil där jag kan skriva in taggen.

Alternativet är att det inte finns några såna taggar tryckta, i en bok är det ju svårt, utan att jag "drar" artikeln, eller markerar textmassan till mobilen och taggar den, men för det krävs ju det digitala papperet, där är vi inte riktigt än. Allt lagras i en databas, kronologiskt, sökbart och med autogenererad metadata baserad på parametrar jag har angett i förväg, domännamn etc. På sikt borde det här kunna användas i kombination med RFID.

Avgörande är att det ska vara enormt enkelt och gå mycket snabbt att göra det, det ska vara mer eller mindre intuitivt.

Man särskiljer ju ofta, inom pedagogiken och epistemologin, kunskap från information. Kunskap är något mer omfattande och har med föreställningar, övertygelser och färdigheter att göra. Kunskapen som gör det möjligt för mig att simma eller köra bil är integrerad i hela mitt jag, medan information snarare handlar om ren fakta. Men, när fakta integreras i min kunskapsbank skapas en större kunskapsmassa som ökar min färdighet eller som skapar feedbackloopar på mina redan existerande minnen och påverkar mina övertygelser.

När jag får informationen om hur jag ska köra någonstans integreras det i min kunskap om körande. Man skulle kunna säga att en GPS är en löpande informationsprocess som matar information till mig som integreras i min kunskap.

Men vad händer om jag på ett enkelt sätt kan integrera fakta utan att jag nödvändigtvis har informationen lagrad som minnen i hjärnan? Vad blir då kunskap kontra information? Om jag hade haft en direktkoppling från mitt medvetande till Wikipedia eller NE och transparent kunde integrera den informationen som finns där löpande, vad är då kunskap? Jag pratar om Spanien och genast har jag de textmassor som finns om Spanien på Wikipedia integrerad i mitt minne.

Fast dit är det långt. Jag börjar med knags.

www.knags.se

Där blir det.

2 kommentarer:

Calle sa...

Menar du att det hela ska vara format som ett nät där olika kunskapskällor kopplas till varandra vartefter jag läser? Typ som ett lastfm över all text jag tar in?

Daniel Johansson sa...

Ungefär så. Egentligen ser jag det som en ständigt närvarande "anteckningsbok" som lägger in alla taggar i en databas och sorterar informationen, länkarna, kronologin. Så här, när jag sitter i fåtöljen eller vid köksbordet och läser en tidning och vill skriva "knags", anteckningar för att komma ihåg viss fakta, så gör jag det endera i en fysisk anteckningsbok eller på datorn. Datorn är besvärligt rent praktiskt, och en fysisk anteckningsbok är inte speciellt sökbar och länkar inte till källorna. Egentligen vill jag ha en applikation till min iPhone där jag enkelt kan tagga informationen och sen ha hela listan på knags tillgänglig, och att länkarna till källan införs automatiskt.