måndag 15 december 2008

Evangelister och teknikidioter

Chris Heilmann, som kallar sig "evangelist" och jobbar för Yahoo, säger i en artikel på DI.se: "Illegal fildelning kan inte stoppas" och "Jag tror att det är bättre att ansluta sig än att försöka bekämpa." Samma inställning som de flesta datavetare och tekniker ställer sig bakom.

Jag funderar lite på varför det är sån skillnad i åsikter och övertygelser mellan de som kan tekniken och de som inte kan tekniken? Bert Karlsson har inte skrivit ett SMS i hela sitt liv och mailar inte, enligt en artikel om teknikidioter i Aftonbladet. Jan Guillou får sina mail utskrivna av sin fru och håller just på att lära sig att googla. Jonas Gardell säger själv att han inte alls kan teknik på sin blogg. Men alla de här har en sak gemensamt, de har samma bestämda åsikter om hur internet ska vara utformat och hur upphovsrätten ska upprätthållas online.

Varför är det hela tiden så att de som förstår tekniken försöker förklara för de som inte kan tekniken att den decentraliserade spridningen inte går att stoppa, helt enkelt därför att själva internet som sådant bygger på den sortens kopiering? Ett hjul rullar, det flyger inte. En miniräknare är bra på addition, subtraktion och multiplikation, men är värdelös att spika med. Internet är bra på att skapa kopior. Det är själva grunden. Om vi vill ha ett annat internet måste vi stänga ned det nuvarande och göra om det från början.

Alla teknologier har inneboende egenskaper. Digitaliseringens mekanismer är likadana oberoende av om det handlar om datorer eller andra tillämpningar, digital distribution handlar alltid om att kopiera. Allt som går att titta eller lyssna på kommer alltid att kunna kopieras och kommer alltid att kunna spridas. Du kan du dra ur nätverkskabeln eller stänga av det trådlösa nätverkskortet och ändå fortsätta läsa de här orden, helt enkelt därför att det du tittar på just nu är en lokal kopia av min blogg som du har laddat ned till din dator. Just nu "är" du inte på min blogg, du läser från en kopia i en cache-mapp på din egen dator.

Jag har "fildelat" min blogg till dig och du har "laddat ned" bloggen till din dator.

Någonstans måste "evangalisterna" och "teknikidioterna" mötas. Och då menar jag inte i polariserade debatter i Riksdagen, utan de måste börja hänga med varandra. Jon Karlung och Jan Guillou borde åka på fisketurer tillsammans. Bert Karlsson och Niklas Zennström kanske skulle ta några dagars gemensam skidsemester i vinter.

För någonstans känns det lite corny att så många människor, som i övrigt har vettiga åsikter, uttalar sig så kraftfullt om saker som de inte förstår.

Jag skulle aldrig drömma om att ha bestämda åsikter om vad som är rätt eller fel eller möjligt inom stand up-yrket. Jag kan ingenting om hur man bygger upp en roman på bästa sätt eller hur man år efter år lyckas så bra med att skapa schlagerhits. Alltså kan jag inte ge mig in i en debatt om detta för jag förstår inte "teknikerna". Men så fort det handlar om fildelning eller internet kan vem som helst uttala sig om sakernas natur och dessutom kommer de värsta uttalandena från personer som faktiskt har mycket att säga till om och som politiker och många andra lyssnar till.

Eller så kanske teknikidioterna ska gå på kurs. Jag hjälper gärna till.

5 kommentarer:

Robert Wictorzon sa...

Problemet är väl att de inte vill lära sig. Det är lättare att hålla fast vid det bekanta. Det svåraste som finns är att erkänna (för sig själv, inte minst!) att man har fel. Det innebär, initialt, att man tappar trovärdighet. I det långa loppet är det självklart stärkande för det egna varumärket att se och visa sina brister, men varken JG eller BK har väl speciellt långt kvar i det loppet. Därför tro jag att de hellre håller fast vid sin världsbild. De har, egentligen, inget att förlora.

Anonym sa...

Fram tills dess att VHS:en blev fullständigt överflödig vägrade min far konsekvent att lära sig ställa in timern. Han blev nästan panikslagen när jag försökta lära honom. Finns det en term för teknikfobi och borde inte denna i så fall vara en central faktor inför varje större teknisk revolution?

A sa...

Teknikfobi är absolut ett begrepp som används ofta. Och visst är det så att många inte "vill" lära sig, men man kan ju alltid fundera över varför de inte vill lära sig. Inte för att vara sån, men, när nyfikenheten dör, då tror jag man har tagit första steget mot kistan.

Robert Wictorzon sa...

"[...] när nyfikenheten dör, då tror jag man har tagit första steget mot kistan."

Precis. Vilket Guillou et al nog snart blir varse (rent bildligt talat).

HYBRIS STHLM sa...

"För någonstans känns det lite corny att så många människor, som i övrigt har vettiga åsikter, uttalar sig så kraftfullt om saker som de inte förstår."

Bert Karlsson hör dock inte till den gruppen människor.

/Mattias