torsdag 4 december 2008

Hearing i Riksdagen

Idag var det hearing om upphovsrätten och IPRED i Andrakammaren i Riksdagen. Var där och försökte få en syl i vädret, vilket inte var helt lätt...

Återigen slås jag av de enorma känslor som dessa frågor skapar, vid flera tillfällen talade kända och mycket folkkära artister och låtskrivare om känslan av att vara kränkt på grund av utvecklingen med den decentraliserade spridningen av musiken. På det sättet är det bra att regeringen nu har lagt fram en proposition som kanske gör att man känner sig mer uppmärksammad i den känsla man befinner sig i, att känna sig kränkt är verkligen inte bra och måste respekteras å det allvarligaste.

Samtidigt kan jag inte kan låta bli att konstatera att det troligen inte kommer att göra varken från eller till när det gäller omfattningen av den illegala fildelningen. Jag är ju tekniker, och redan idag märker jag när jag talar med mina informanter till forskningen att man använder www.relakks.com och www.torproject.org flitigt. De stora uppladdarna, de som artisterna i debattartikeln för ett par veckor sedan begränsade till storleken 1 000 - 2 000 stycken (en uträkning som jag kanske tycker att man borde få se metodiken kring), är redan anonyma.

Ingen tror väl att en person som regelbundet seedar och lägger upp torrenter på Pirate Bay och är en aktiv person i den världen idag sitter med sin vanliga Comhem- eller Bredbandsbolaget-IP?

Följande stod att läsa i pressmeddelandet som gick ut från kansliet idag:

"Det innebär inte heller att abonnenten automatiskt blir ansvarig för olagliga åtgärder, t.ex. olaglig fildelning, som någon annan gör med hjälp Internetuppkopplingen. Däremot kan abonnenten uppmärksammas på vad som pågår och ges en möjlighet att hindra fortsatta olagligheter. Om rättighetshavaren vill gå vidare och få skadestånd utdömt måste han väcka en skadeståndstalan mot abonnenten och i den rättegången bevisa att det är abonnenten som har orsakat honom skada."

Det är mycket bra att detta tyddliggörs, men kommer självklart att ställa till enorma praktiska problem om riksdagen klubbar igenom den nya lagstiftningen.

Dagens övning bjöd på en ganska ojämn debatt kan jag tycka, utan att säga för mycket. Tyckte nog att det behövdes lite andra perspektiv i panelen. Kanske en forskare. Kanske en fildelningsforskare. Bara kanske.