fredag 28 november 2008

Bara där

Bara på Kallaxheden kan det hända att hotellportieren kommer till rekreationsrummet och spelar biljard i nästan en timme med en gäst klockan 23 på kvällen. Det är något visst med norra Norrland, med människorna. Som om allt det kalla behöver en motpol så att de istället blir varma mot varandra. Johan förlorade tre gånger i biljarden, huruvida han gjorde det för att blidka gästen, eller om det var så att jag helt enkelt var bättre vet jag inte. Hur som helst var det hemskt trevligt.

Norrbottenskuriren gjorde en liten grej på min grej.

torsdag 27 november 2008

Konferensande

Mina presentationer gick bra idag, de verkade nöjda. Trevligt allting faktiskt, och nu lite slapp på hotellrummet innan det beställda minglet och middagen ska genomföras. Enligt lociloci befinner jag mig vid Kallaxhedens Naturreservat. Det är kallt. Det är snö.

Det är ju då IT-branschen jag har föreläst för idag. Mycket roligt, för flera kom fram efteråt och sade att de hade komma på många bra idéer på hur de själva kan förändra sina affärsmodeller när det gäller programvaror, licenser och system efter att jag berättat om Headweb, Spotify, Hulu.com, TDC Play, Star Wreck och många fler saker. Jag har sagt det förr. IT-företagen och musikbranschen borde träffas på konferens lite oftare. Kanske ligga lite med varandra. Sånt är bra för att lära kännas. Har jag hört.

onsdag 26 november 2008

Flygandet

Sitter just nu på Olearys på Arlanda. I högtalarna är det Nirvana. På de sju platt-TV-apparaterna, amerikansk fotboll. På borden runt omkring mig, 27 personer, 85% med en öl framför sig. Alla män. Tänkte bara säga det. Alla män.

tisdag 25 november 2008

"You have to hack your own brain"

Är det bara jag som tänker på slutscenen i Johnny Mnemonic när Ice-T säger till Keanu Reeves att han måste hacka sin egen hjärna?

Mobira Cityman

Mobil.se kör en kavalkad med gamla lurar. Se här t.ex. Sovjetunionens president Gorbatjov med en Mobira Cityman, den första Nokia-luren, i Helsingfors för 20 år sen. Just här ringer han hem till sin kommunikationsminister för att säga åt honom att påbörja en sovjetisk mobiltelefonsatsning.

gorbatjov

Fanedit.org

I sann cut-and-paste remixanda har www.fanedit.org vuxit till att bli en riktigt omfattande sajt för alla som klipper om sina favoritfilmer. Nu verkar det som att MPAA börjar reagera aktivt för att få bort fansens egna versioner. Till TorrentFreak säger grundaren bl.a: "Three days ago I heard for the first time from them through my webhost, who was contacted by them. They filed a DMCA complaint and wanted two pages containing loads of Rapidshare download links removed. They did not get into detail, or say which fanedits were concerned. Both pages contained links to five or more fanedited movies."

Om remisser

Mycket bra debattartikel i Computer Sweden av Nicklas Lundblad och Fredrik Sand.

Internet Bay i Luleå

Efter att ha modererat morgondagens seminarium drar jag upp till Internet Bay i Norrland för andra gången. Blir grymt kul att komma upp till Norrland igen! Beställt är att jag ska prata om den nya generationens musiktjänster och mingla. Precis det jag är bäst på. Och sen drar jag vidare till Holland och P2P-Next konferens ett par dagar för att sedan landa på Valla folkhögskola för en heldag med lärare och fritidsledare om ungdomars medievanor. Vi ses.

måndag 24 november 2008

Kanske ett litet Nobelpris om 15 år?

Om det visar sig att denna upptäckt stämmer och det går att använda i större massproducerad skala, Sergei Volkov och Alexander Kaplan, Winner of the Nobel Prize in Physics 2023. Hälsa på kungen, hälsa på kungen...

Här är hela pappret.

fredag 21 november 2008

torsdag 20 november 2008

Det blir bara mer och mer mysko

Hade jag hetat James Gardner hade jag pratat om ett universum som kommunicerar med sig självt, typ: "An international team of researchers has discovered a puzzling surplus of high-energy electrons bombarding Earth from space. The source of these cosmic rays is unknown, but it must be close to the solar system and it could be made of dark matter. Their results are being reported in the Nov. 20th issue of the journal Nature."

Discovered: Cosmic Rays from a Mysterious, Nearby Object

Stockholms Filmfestival

Dags för film i massor under 10 dagar framöver. Vi var på invigningen igår med efterföljande festlighet (läs gratissprit), såg The Wrestler med Mickey Rourke, helt ok film, rätt blodig... Nästa onsdag är jag moderator för en eftermiddag där filmbranschen samlas under temat "Den digitala revolutionen är här!". Det lär komma lite filmrecensioner på bloggen framöver.

tisdag 18 november 2008

Rymdhiss

Utvecklingen inom nanoteknologi gör följande möjligt:

"Japan announced recently that it was researching plans to build a space elevator – a link to space that could transport cargo and even tourists – for as little as 1 trillion yen ($11 billion). "Just like travelling abroad, anyone will be able to ride the elevator into space," chairman of the Japan Space Elevator Association, Shuichi Ono, told The Times."

Det här med experterna

Anders Mildner med en ny krönika om den rådande situationen i kulturindustrierna: "Vad vinner vi? Vad förlorar vi?"

söndag 16 november 2008

Musik 2020

Vision: År 2020 finns det inga illegala musikfiler, varken tillgängliga online eller lokalt lagrade på allehanda lagringsmedia. Det kan helt enkelt inte finnas några "illegala" musikfiler eller "illegala" kopior eftersom de alla (inklusive alla de filer som spridits under de senaste femton åren och som ligger överallt) är en del av ett och samma digitala ekosystem där metoderna för transparent identifiering och hantering av metadata utvecklats vidare från dagens Track ID (Sony Ericsson köpte Gracenote för ett litet tag sen), Shazam, Midomi, ID3-taggar, samt att scrobbling-metoderna har utvecklats radikalt och inkorporerats i våra produkter.

Semantiska webben gör att all musik som publiceras decentraliserat på framtidens plattformar för podcasts, bloggar, sociala nätverk, fildelningsnätverk eller vad det nu är som ligger runt hörnet, blir en del av ett automatiskt, transparent, anonymt och i hårdvara och mjukvara (d.v.s. främst framtidens webbtjänster med tanke på SaaS-utecklingen) inkorporerat lager för inhämtning av musikdata. Bygg vidare på den vision om "semantic publishing" som Tim Berners-Lee pratar om.

Gratis spridning av musik, på precis samma sätt som idag, via fildelning, via MSN, via Bluetooth mellan telefoner, via e-post, via bloggar eller poddar eller Seeqpods eller vad som helst, men med möjligheten att kunna mäta av musikanvändning för att kunna fördela en "pool of money" till de rättighetshavare som är involverade i verket. Pengarna i sin tur kommer från ett antal olika intäktsmodeller, t.ex.: 1) Bundlad tillgång med produkter och uppkopplingar, 2) Reklambaserade modeller typ Spotify-ish-tjänster eller MySpace-ish eller YouTube-ish och 3) Flat fee all-you-can-eat-tjänster.

Alltså, effekten blir att framtidens musikbransch kommer att UPPMANA människor att sprida filerna så mycket som möjligt, ju mer decentraliserad användning och kopiering från användarna på fildelningsnätverk och allehanda okontrollerade plattformar, desto mer pengar till upphovsmännen.

Åh, jag vill så hemskt gärna vara klar med min avhandling snart...

torsdag 13 november 2008

Etik, moral och datanördar

Några av landets mest kända artister, låtskrivare, författare och skådespelare skriver en gemensam artikel i DN Debatt idag. Igår samlades några av dem, tillsammans med andra branschföreträdare, vid en debatt på Kulturhuset där de politiska partierna också var samlade för att beskriva vad de gör för att stärka upphovsrätten, bl.a. när det gäller sanktionsdirektivet.

Precis som jag noterat vid ett flertal tillfällen handlar detta så mycket om känslor och moraliska övertygelser.

Helena Bergström och Martin Rolinski var mycket, mycket känslosamma vid gårdagens hearing och talade om kulturindustrier som blöder och att yrkessituationen för dem har förändrats radikalt under de senaste åren. En av filmskaparna på plats sade "jag kommer aldrig mer att göra film i Sverige" efter att hans senaste film hamnat på Pirate Bay tio dagar efter releasen.

Jag känner starkt med alla de utövare och producenter som idag känner sig bortglömda, negligerade och oroade inför framtiden och att allt de arbete de har lagt ned på sin yrkesutövning inte ska vara värt något. På samma sätt som verkstadsarbetare under 1970-talet och 1980-talet kände sig hotade av att datorerna och robotarna spred sig på arbetsplatserna i västvärlden har vi en mängd yrkesutövare i kulturbranscherna som ser sina jobb kraftigt hotade, och det är den decentraliserade, okontrollerade spridningen online som framhålls som det stora problemet.

Men, debatten saknar flera perspektiv, och dagens debattartikel innehåller rena sakfel. Man skriver: "svensk musiksektor har förlorat runt 60 procent av sin omsättning sedan 2000-talets början." Detta är helt fel och stämmer inte alls.

Svensk musiksektor utgörs av ett flertal olika områden där försäljning av inspelad musik är ett. Det är detta område som har sett minskad omsättning med 60 procent.

Organisationer som Copyswede, STIM och SAMI har istället sett ökade intäkter under de senaste åren. Företag som Live Nation och AEG Live ser ökade omsättningar, det finns fler festivaler än någonsin och storleken är större än någonsin. Årets Sweden Rock slog alla rekord där man sålde 33 200 biljetter samtidigt som företag som Nokia, Sony Ericsson, 3, Telia Sonera lägger allt mer pengar på att bundla musik i sina erbjudanden och produkter, nya fräscha pengar som kommer musikindustrin till godo. Nya företag som t.ex. X5 Music eller +46 drar in bra med pengar på digital försäljning genom affärsmodeller som tidigare inte funnits.

Grundfrågan förändras naturligtvis inte av detta, men det är otroligt viktigt att de som ger sig in i debatten använder sig av fakta och inte försöker skruva om siffror i ett moraliskt panikbeteende. Fakta är fakta är fakta: Svensk musiksektor har inte förlorat runt 60 procent av sin omsättning sedan början av 2000-talet.

Det finns två olika perspektiv på detta:

1) Det ideologiska
2) Det ekonomiska

Rättigheter handlar i grund och botten om kollektiva övertygelser och gemensamma regler och synsätt. Upphovsrätten är en mänsklig rättighet. Där är vi alla överens. Respekten för vad andra har gjort är något som självklart ska ligga som en moralisk och etisk grund i samhället. Frågan är bara vad den där respekten innebär.

Talar vi om rätten att få betalt för det man har gjort, det ekonomiska perspektivet, så handlar det följaktligen om att bygga upp ett helt nytt ekosystem för intäkter och fördelning av intäkter till alla som är involverade i skapandet av sådant som en större mängd människor använder sig av. Filmbranschen och musikbranschen kommer att tvingas bygga om sina modeller.

Filmen som går upp på bio MÅSTE finnas tillgänglig online samtidigt för den som vill se den. Musiken MÅSTE finns gratis, tillgänglig när som helst, var som helst, bättre och lättare än fildelning. En release måste ut digitalt worldwide samtidigt, samma dag som den släpps på CD eller annat format. Fördelningen av intäkter från nya kanaler som Comes With Music och Play Now Plus eller TDC Play eller upphovsrättspengar från YouTube MÅSTE fördelas effektivt ända ner till den minsta rättighetsägare för att vi ska kunna länka samman kreativitet och ekonomi. Nyckelorden är transparens och automatik.

Decentraliserad spridning kommer inte att försvinna. All digital distribution bygger på kopiering och hela den informationsteknologiska och digitala revolutionen är baserad på decentralisering, demokratisering, virtualisering och de nya onlinekulturerna är kopieringskulturer. Exemplarframställningsrätten och tillgängliggöranderätten kommer därför med stor sannolihet att tvingas skrivas om i framtiden. Det är oundvikligt.

Det betyder inte att upphovsrätten är död, långt ifrån.

Upphovsrätten och tillämpningen av den är komplex och omfattande och består av många olika delar. Både de ekonomiska rätterna och de ideella rätterna ska värnas, frågan är bara hur de värnas, och framför allt, hur de tillämpas. Exemplarframställning har decentraliserats fullständigt idag, även hos de lagliga alternativen, det är inte iTunes eller CDON som "lagerhåller" kopiorna eller en press som trycker fram dem, det är vi kunder som skapar kopiorna genom att aktivt "ladda ned", d.v.s. skapa en kopia lokalt på vår hårddisk. Vi betalar för rätten att skapa ett exemplar. Dessa tjänster är tillgängliggörandetjänster snarare än exemplartjänster.

Decentraliserad spridning av kulturella produkter är en fantastisk möjlighet för branscherna att skapa helt nya intäkter, utan att behöva bry sig om den tidigare dyra och besvärliga distributionen. Om bara några år kommer all musik som någonsin har getts ut att finnas därute i molnet. Webben kommer att bli det ultimata "fildelningsnätverket", och dagens fildelningsmodeller kommer med stor sannolikhet att fortsätta tappa användare, inte huvudsakligen på grund av jakt, utan på grund av molnet. Det finns dock ett problem. Det är inte så många politiker eller anställda i musikbranschen och filmbranschen som vet vad molnet är...

Glappet mellan de företag som ligger främst i utvecklingen av nästa generations tjänster och kulturindustrierna är gigantiskt. Datanördarna och musiknördarna talar inte samma språk. Och så länge de inte talar samma språk kommer den här konflikten att fortgå. Så länge utvecklarna på Google, Microsoft, Nokia och alla de andra spjutspetsföretagen inte berättar för kulturbranscherna vad som ligger runt hörnet, hur saker och ting kommer att se ut om 5 år, eller om 10 år, kommer musiker, filmskapare och författare ha svårt att förstå vad det är för förändringar vi egentligen går igenom.

måndag 3 november 2008

Män...

Så här var det, alldeles nyss. På väg hem på de fina, om än mörka, gatorna i mitt neighbourhood.

Först, en man står och kissar mot en husvägg på Brunnsgatan, som har rätt smala trottoarer. Han visslar samtidigt, högt, så det ekar i hela området, och jag känner en stark lust att gå över på andra sidan vägen. Men, tänker jag, varför ska jag behöva anpassa mig för att just den här mannen inte kan planera sina behov? Varför ska han få stå i vägen för min fina kvällspromenad? Så jag fortsätter. Och när jag passerar honom tittar han upp på mig, fortfarande kissandes, och hälsar på mig som om det vore den naturligaste sak i världen. Sen fortsätter han vissla. Och kissa. På huset.

Trettio sekunder senare, i korsningen Regeringsgatan - Brunnsgatan, två nya män, i femtioårsåldern. Den ena: "ja du vet tjejan ville ju ha lite så ja, ja jag fick ju stanna hemma..." varpå den andra mannen mumlar något, varpå den förste mannen finkänsligt drar in allt snor han har i precis hela huvudet och spottar en stor loska två meter från där jag kommer och går.

Män...

Dötaxi för Cutie

Ja, tre år sen ungefär. Då var det det här.

Jag är populärare än Rick Astley

knuffgraf