tisdag 5 augusti 2008

Bättre än gratis

Kompisen Martin Thörnqvist och Mark Dennis i en artikel i Sydsvenskan om MCPS-PRS undersökning av nedladdningen av Radioheads "In Rainbows" som visar att trots att albumet låg ute gratis legalt laddade de flesta ned albumet illegalt. Invanda beteenden och rutiner styr starkt hur man får tag på sin musik. Nya lösningar behövs som endera använder dagens gratis distributionskanaler genom BitTorrent, DC, Gnutella etc för att skapa affärsmodeller, eller helt nya tjänster som är bättre än gratis.

Mark: "Det finns ingen enkel lösning men det kommer nya modeller hela tiden. Något det har snackats mycket om den senaste tiden är olika abonnemang. Det finns flera olika varianter som jag tror kommer dyka upp det kommande halvåret."

Martin: "Nyckeln är att bygga en tjänst som är bättre. Det borde inte vara så svårt med tanke på hur dåliga sidor som Pirate Bay är informellt och metastrukturellt. De erbjuder överhuvudtaget ingen kontext eller sammanhang för musiken. Sådana saker som är musikbolagens profession."

Och Martins bloggpost på vår gemensamma blogg, Digital Rennaissance

Inga kommentarer: