söndag 11 januari 2009

Den virtuella värdepappersmarknaden

"Att säga att det saknar egentligt värde är korrekt", tillägger han. Varför aktiemarknaden på onsdagen handlade aktiekursen till 6,50 kronor per aktie, motsvarande ett börsvärde på 280 miljoner kronor, var därför en gåta. "Det är en jättebra fråga. Jag har ingen bra förklaring på det", sa Robert Eriksson på onsdagen.

Vostok Gas är inte värt någonting. Ändå säljs det och köps i aktien... Ytterligare ett bevis på hur virtualiserad och frånskild verkliga värden vissa delar av finansmarknaden har blivit. Vostok Gas-aktien har ett "hittepåvärde" som en säljare använder sig av för att försöka tjäna pengar på att någon annan tror på värdet. Trots att bolaget verkligen inte har något som helst värde och trots att ledningen har gått ut och sagt att man ska likvidera företaget!

Eller som Carnegie som nu handlas på HQ Direct för några få kronor, trots att man egentligen inte har någon verksamhet överhuvudtaget i bolaget. Micael Dahlen skulle ha pratat om "förväntningssamhället". Man investerar för att man tror att något kommer att hända, oberoende av hur fullständigt tokig förväntningen är. Tron kan försätta berg, var det så?

Inga kommentarer: