fredag 17 oktober 2008

Kunskap eller förmaning

Alltså, jag är ju forskare, så jag älskar kunskap. Har alltid hävdat att okunskap är roten till allt ont hos mänskligheten. Men, jag funderar lite hur människor i allmänhet egentligen reagerar när man t.ex. går in på DN´s avdelning Vetenskap och de 6 översta rubrikerna är:

"Fördröjd njutning ökar risken för fetma"

"Kaffe kan ge mindre bröst"

"Forskare oense om mobilens farlighet"

"Alkohol ger dig mindre hjärna"

"För lite antioxidanter ökar risken för ögonsjukdom"

"Ät fisk med gott samvete"

Men hallå! Vad är det som händer... Hmm, en gång i tiden buntades alla förmaningar och varningar ihop i en enhetlig infrastruktur som alla trodde på och följde, och gjorde man inte det riskerade man att dö!

Det kallades religion.

2 kommentarer:

Calle Törnqvist sa...

Har inte pseudovetenskap, och nyheter av samma art, präglat dagspressen och andra "folkliga" publiceringar under större delen av 2000-talet? Själv blir jag dock lite orolig av den där kafferubriken...

Daniel Johansson sa...

Grejen är väl den att bakom de här rubrikerna så är det ju riktiga forskningsresultat liksom, så det finns ju sanning bakom dem. Men det blir ju rätt komplicerat om man ska leva efter alla forskningsrön... Sen borde du nog dra ner på kaffet helt klart, jag har sett det på dig senaste gångerna men jag har liksom inte vågat säga något. ;)