fredag 18 januari 2008

27 meter hylla och 223 125 kronor

Jag köpte nyligen en HDD-spelare från Philips som spelar in och läser alla de vanligaste formaten, DivX, mp3 etc, med 250 GB  hårddisk. Det har revolutionerat hela mitt TV- och filmbeteende. Spelaren har USB-ingång vilket gör att jag kan plugga in en Lacie 1 TB extern hårddisk.

En genomsnittlig DivX-film ligger på ca 700 MB. Jag kan idag lagra 1 785 filmer i en tunn spelare med en ganska snygg liten apparat ovanpå. Det intressanta blir om jag tänker på vad dessa 1785 filmer skulle inneburit i hyllutrymme och kostnad om jag köpt alla filmerna på traditionell DVD-väg.

Eftersom jag inte nödvändigtvis gillar nya filmer, utan även gamla klassiker och faktiskt en del riktigt dåliga gamla filmer, köper jag ofta rätt billiga DVD. Men låt oss säga att genomsnittskostnaden för varje DVD för mig är 125 kr. Det skulle göra en kostnad på 223125 kr för dessa filmer.

Ett vanligt DVD-fodral är ca 15 mm tjockt. Det innebär också att jag skulle behöva nästan 27 meter hylla för att lagra dessa 1 785 filmer.

Helt plötsligt har Celestial Jukebox fått en direkt pragmatisk betydelse för mig. För, jag kan ju alltid koppla en USB-hubb till det hela och haka på några TB till...

1 kommentar:

Sebastian sa...

Om du har 1785 filmer lagrade och känner dig sugen på att se på film, hur gör man urvalet på bästa sätt? :)